pavasaris

Programa

Gritt
Gritt Gritt
2021 Norvegija 119 min N-13
Filmas pridėtas

Gritt – didelių sumanymų turinti norvegė. Ji nori pastatyti socialiai kritišką spektaklį „Baltasis uždegimas", tačiau nesugeba įvardyti, apie ką šis bus. Bėda ta, kad niekam neįdomu, ką ji nori pasakyti, – moters kūrybinėms svajonėms užveriamos visos durys. Beviltiškoje situacijoje atsidūrusi Gritt sulaukia galimybės pagelbėti teatre ir surengti vaidinimą, kuriuo siekia visam laikui pribaigti kapitalizmą ir patriarchatą.

„Itin kruopščiai režisuotame filme pasitelkiant pagonybę ir žydų mitologijos elementus konstruojama šiuolaikinė legenda, kurios varomoji jėga – Birgitte Larsen suvaidinta žavinga pagrindinė filmo antiherojė. Itonje Søimer Guttormsen filmas – tiek situacinė tragikomedija, tiek feministinis susitelkimo šauksmas. „Gritt" karštligiškai ir psichologiškai intymiai vaizduoja egzistencines žiurkių lenktynes ieškant prasmės kapitalistinėje sistemoje, suprekinusioje idealus ir savirealizacijos galimybes." (Andrei Tănăsescu)

Oficialus filmo tinklapis: https://merfilm.no/en/film/gritt/ 

Rekomendacijos nepaprastų patirčių pratęsimui su knyga:

Clarice Lispector „Arti laukinės širdies"
Tai jaunos moters vardu Žoana, kuri literatūros kritikų laikoma pačios Claricės Lispector asmenybės menine falsifikacija, brandos istorija, parašyta sąmonės srauto metodu. „Ponia Bovari – tai aš", – cituodama Gustave'ą Flaubert'ą, atsakė C. Lispector, paklausta apie panašumą į savo personažę. Žoanos keistumas aplinkinius ir atstumia, ir traukia. Nuo pašėlusios ir vienišos vaikystės, nelaimingos santuokos su Otavijumi iki sprendimo atsisakyti konvencionalaus gyvenimo taisyklių ir rasti pasaulyje savo kelią vienai ir nepriklausomai – be galo trapi, protinga, ekscentriška, kūrybinga ir užsisklendusi Žoana puoselėja sudėtingą ir permainingą vidinį pasaulį, apmąsto žmogaus egzistencijos prasmę, jo nuodėmingumą, laisvę būti savimi. „Arti laukinės širdies" – impresionistinis, sapniškas ir intelektualus romanas, kuriame C. Lispector, išreikšdama panašią egzistencinę jauseną kaip ir jos amžininkai Albert'as Camus ar Jean-Paulis Sartre'as, klausia, ar kuris nors iš mūsų iki galo galime suvokti, kas iš tikrųjų esame ir kokia mūsų paskirtis šiame pasaulyje.

Filmografija
2017 – Atsitraukti (trumpametražis) / Retract (short)
2008 – Išrinktoji (trumpametražis) / Den utvalgte (short)
2007 – Andropija (trumpametražis) / Andropia (short)
2005 – Irma išėjo į pasaulį (trumpametražis) / Irma ut i verden (short)

6.4
Iš viso balsų: 20
Režisierius - Itonje Søimer Guttormsen
Scenarijaus autoriai - Itonje Søimer Guttormsen
Aktoriai - Birgitte Larsen, Marte Wexelsen Goksøyr, Lars Øyno, Andrine Sæther, Maria Grazia Di Meo, Linda Margrethe Hverven, Kyrre Hellum
Prodiuseriai - Maria Ekerhovd
Operatorius - Patrik Säfström
Montažo režisierius - Itonje Søimer Guttormsen, Michal Leszczylowski, Geir Ørnholt
Kompozitoriai - Erik Ljunggren
Pardavimo agentas - Mer Film+
Platintojas - 
Gamybos kompanija - 
Vertimas - Aušra Bagočiūnaitė
Dialogai - norvegų, anglų
Subtitrai - lietuvių, anglų
Filmografija
2017 – Atsitraukti (trumpametražis) / Retract (short)
2008 – Išrinktoji (trumpametražis) / Den utvalgte (short)
2007 – Andropija (trumpametražis) / Andropia (short)
2005 – Irma išėjo į pasaulį (trumpametražis) / Irma ut i verden (short)

Taip pat gali patikti
Aš esu Greta
2020 / Švedija / rež. Nathan Grossman, Nathan Grossman
I Am Greta
Žiūrėti namuose
Quo Vadis, Aida?
2020 / Bosnija ir Hercegovina, Austrija, Rumunija, Nyderlandai, Vokietija, Lenkija, Prancūzija, Norvegija, Turkija / rež. Jasmila Žbanić
Quo Vadis, Aida?
Žiūrėti namuose
Valchenzė amžiams
2020 / Vokietija / rež. Janna Ji Wonders , Janna Ji Wonders
Walchensee Forever

Jūsų interneto naršyklės versija yra per sena, todėl negalime Jums rodyti turinio.

Norėdami tęsti naršymą mūsų internetinėje svetainėje, prašome atsinaujinti savo naršyklę.

Atsiprašome už nepatogumus.