Grįžti atgal

Juodaodė iš...

Black Girl

La noire de...

1962 / Senegalas, Prancūzija / 65 min / N-13
8.0
Iš viso balsų: 31, vidurkis: 8.0
Filmas pridėtas
Filmas ištrintas
Prisidėti prie filmų
Ištrinti filmą
Juodaodė iš... on IMDb
Režisierius - Ousmane Sembène
Scenarijaus autoriai - Ousmane Sembène
Aktoriai - Mbissine Thérèse Diop, Anne-Marie Jelinek, Robert Fontaine, Momar Nar Sene, Ibrahima Boy
Prodiuseriai - André Zwoboda
Operatorius - Christian Lacoste
Montažas - André Gaudier
Kompozitoriai -
Pardavimo agentas -
Platintojas - Cineteca di Bologna
Gamybos kompanija -
Dialogai - prancūzų
Subtitrai - lietuvių, anglų

„Iki šiol pamenu, kaip prieš trejus metus pirmą kartą žiūrėjau šį filmą Bolonijos kino festivalyje. Restauruotą jo kopiją. Įspūdis neišdildomas. Ne tik dėl emociškai paveikaus moters portreto, bet ir dėl debiutuojančio režisieriaus išmonės bei drąsos.“ (M. Valiūnaitė)

Ousmane Sembène – vienas novatoriškiausių XX a. Afrikos režisierių, pripažintas visame pasaulyje. „Juodaodė iš…“ – debiutinis pilnametražis jo filmas. Būdamas ir puikus rašytojas Sembène iš pažiūros paprastą siužetą apie jauną senegalietę Dijuaną, atvykusią dirbti į Prancūziją pas pasiturinčią baltaodžių šeimą, paverčia daugiasluoksne įsisenėjusio kolonialistinio mentaliteto, neva postkolonialistiniame pasaulyje, kritika. Dijuaną nuostabiai įkūnijo aktorė M’Bissine Thérèse Diop. „Juodaodė iš…“ – vienas svarbiausių 7-ojo dešimtmečio filmų. Tai ne tik jaudinanti žmogaus drama atsidūrus svetimame pasaulyje, bet ir radikalus politinis pareiškimas. Filmas buvo apdovanotas Jeano Vigo prizu Kartaginos kino festivalyje.
Filmą 2015 m. restauravo Pasaulinio kino fondo projektas, bendradarbiaudamas su Sembène paveldu, Nacionaliniu audiovizualiniu institutu (Prancūzija), INA, Éclair filmų laboratorija, Nacionaliniu kinematografijos institutu (Prancūzija). Restauracija buvo atlikta „ Cineteca di Bologna/ L’Immagine Ritrovata“ laboratorijoje.

 

Filmografija

2004 – Moolaade / Moolaade 
2000 – Faat Kiné / Faat Kiné 
1992 – Guolwaar / Guelwaar 
1988 – Camp de Thiaroye 
1977 – Ceddo / Ceddo 
1975 – Xala / Xala 
1971 – Emitai / Emitai 
1968 – Mandabi / Mandabi 
1966 – Juodaodė iš... / Black Girl