kovo 19 d. - balandžio 2 d.

Naujienos

„Kino pavasario“ kulinariniai filmai įkvepia gaminti ir filosofuoti

Šiuo metu namų ekranuose vykstantis festivalis „Kino pavasaris“ pristato jau kasmete tradicija tapusius ir savo žiūrovą atradusius kulinarinius filmus. Šiemet jie vėl pasakoja apie išskirtines asmenybes: vieno populiariausių pasaulio restoranų įkūrėją, genijumi vadinamą ispaną Bittorą Arginzonizą ir ekstravagantiškais patiekalais iš laukinių augalų garsėjantį korėjietį Jiho Im. Programoje – netgi filosofinis kulinarinis filmas. 

 

Barbekiu kultūra mūsų šalyje vis sparčiau auga, o medžio ir dūmo kvapas lietuviams tampa vis artimesnis. Tad  eksperimentams virtuvėje įkvėpimu taps režisieriaus Iñaki Arteta filmas „Šefas Bittoras Arginzonizas: gyvenimas tyloje“ (Bittor ArginzonizLiving In Silence). Jis nukelia į Ispanijos kalnų kaimą, kur įkurtas „Asador Etxebarri“. Tai trečias geriausias restoranas pasaulyje, į kurį maisto gurmanus atvilioja unikalaus šefo B. Arginzonizo ant žarijų kepti šedevrai ir dūmo kvapas.  

 

Savo patiekalams gaminti ispanų šefas naudoja tik vietinius produktus, o šie kepami garsiosiose paties sukonstruotose kepsninėse. Vietinės medienos dūmo kvapas sodriai įsigeria į kiekvieną patiekalą. O nauji receptai ir gaminimo būdai gimsta restoraną supančių kalnų tyloje.  

Ar skonis gali būti gražus? 

 

Pasak „Kino pavasario“ programos sudarytojos Aistės Račaitytės, sparčiai išpopuliarėjęs kulinarinio kino žanras netruko atsirasti ne vieno svarbaus kino festivalio programose, taip pat San Sebastiano ir Berlyno. „Kulinarijos tema yra pakankamai siaura ir sudarant programą vis sunkiau rasti originalių filmų. Džiugu, kad šiemet pavyko atrinkti filmus, kuriuose į šį žanrą žvelgiama kūrybingai“, – džiaugiasi A. Račaitytė. 

 

Programos sudarytojai ispano Sergio Piera filmą „Verdantis grožis“ (Cocinar Belleza) šmaikštaudami vadina pirmuoju filosofiniu kulinariniu filmu. Žymūs įvairių disciplinų menininkai diskutuoja netikėtu klausimu: ar skonis gali būti gražus? Paradoksalu, kad mene plačiai vartojama grožio sąvoka niekuomet nesiejama su skoniu. 

Ekstravagantiška 108 patiekalų vakarienė 

 

Trečiasis kulinarinis filmas  „Klajojantis šefas“ (The Wandering Chef). Režisierius Hye-Ryoung Park iš Pietų Korėjos keliauja kartu su Jiho Im, garsėjančiu ekstravagantiškais patiekalais iš Pietų Korėjos gamtoje rastų laukinių augalų, žolelių, samanų, šaknų. Kartą savo ilgesingose klajonėse vyras sutinka nepaprastą senutę, ir ši ima atstoti niekada nepažintą motiną. Šefas ryžtasi paruošti jai visatą simbolizuojančią 108 patiekalų vakarienę. 

 

Tai filmas apie „Michelin“ žvaigždutes ir sėkmingą restoraną užnugaryje palikusį skonių stebukladarį. Jis grįžta ne tik į gamtą, o tai tapo madinga ir tarp Vakarų aukštosios maisto kultūros atstovų, bet ir pas paprastus žmones“, – pasakoja A. Račaitytė 

Festivalio namuose repertuaras: https://kinopavasaris.lt/lt/programa?p=803 

 

Ilgametražių filmų peržiūros kaina – 6,49 Eur, o trumpametražių – 1,49 Eur. Filmus žiūrovai gali išsinuomoti naujos kartos televizijos TELIA TV filmų nuomoje, internetinėje namų kino platformoje „ŽMONĖS Cinema, „TV3 Grupės“ turinio platformoje „Go3“, „Cgates“ SUMANIOS TV „Kino klube“ ir kino platformoje Kinofondas. 

 

Instrukcija, kaip naudotis namų kino platformomis: https://www.youtube.com/watch?v=K3K_Cc20yjE 

 

Apie „Kino pavasarį“ 

25-asis Vilniaus tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris“ vyks 2020 metų kovo 19–balandžio 2 dienomis namų kino ekranuose. Projektą remia Lietuvos kino centras, finansuoja Lietuvos kultūros taryba, Europos Sąjungos programa „Kūrybiška Europa“ MEDIA, Vilniaus miesto savivaldybė bei privatūs rėmėjai. Festivalis „Kino pavasaris“ yra nepriklausoma privati iniciatyva. 

Jūsų interneto naršyklės versija yra per sena, todėl negalime Jums rodyti turinio.

Norėdami tęsti naršymą mūsų internetinėje svetainėje, prašome atsinaujinti savo naršyklę.

Atsiprašome už nepatogumus.