Uždaryti langą
Archyvas

Jeigu...

If...

1968 / Jungtinė Karalystė / 112 min / N-16
7.8
Iš viso balsų: 13, vidurkis: 7.8
Filmas pridėtas
Filmas ištrintas
Prisidėti prie filmų
Ištrinti filmą
Jeigu... on IMDb
Režisierius - Lindsay Anderson
Scenarijaus autoriai - David Sherwin
Aktoriai - Malcolm McDowell, David Wood, Richard Warwick, Christine Noonan, Rupert Webster, Robert Swann, Hugh Thomas
Prodiuseriai - Lindsay Anderson, Michael Medwin, Albert Finney
Operatorius - Miroslav Ondrícek
Montažas - David Gladwell
Kompozitoriai - Marc Wilkinson
Pardavimo agentas - Park Circus Limited
Platintojas -
Gamybos kompanija -
Dialogai - anglų, lotynų
Subtitrai - lietuvių

Šis filmas – tarytum Jeano Vigo juostos „Nulis už elgesį“ tęsinys. Ir istorija, ir forma tiesiog persunktos maištu. Veiksmas nukelia į septintojo dešimtmečio mokyklą Anglijoje. Čia mokosi trys nekonformistai draugai: Mikas, Volosas ir Džonis. Juos prižiūrintiems vyresnių klasių mokiniams suteikiama visiška laisvė „auklėjant“ jaunuosius. Vaikinai tampa vyresniųjų tarnais, kurie aptarinėjami kaip sekso objektai, išnaudojami ir nuožmiai baudžiami. Tačiau trys draugai nesileidžia palaužiami: savo kambaryje jie geria degtinę, rūko ir svajoja apie revoliuciją, nes juk „į teisingą vietą paleidęs kulką ir vienas žmogus gali pakeisti pasaulį“. Draugų konfliktai su vyresniaisiais tampa vis nuožmesni, kol išsenka paskutinis kantrybės lašas.

„Anarchistas režisierius šiame filme maištauja prieš griežtą klasių hierarchiją, konservatyvumą. Filmas pasirodė maištingaisiais 1968-aisiais, o jau kitąmet buvo apdovanotas „Auksine palmės šakele“. Jei kartais norisi materializuoti vidinius ginklus ir pasvajoti, „o kas, jeigu…“ – filmas kaip tik jums!“ (S. Lingevičiūtė)

Filmografija

1993 – Ar tai viskas, kas liko / Is That All There Is?
1987 – Rugpjūčio banginiai / The Whales of August
1985 – Norėčiau, kad ten būtum (dok. f.) / Wish You Were There (doc.)
1982 – Britanijos ligoninė / Britannia Hospital
1973 – Laimingas žmogus! / O Lucky Man!
1968 – Jeigu... / If...
1967 – Baltas autobusas (trumpametražis) / Red, White and Zero (short)
1963 – Toks sportinis gyvenimas / This Sporting Life